Lova älskade fisk som bebis, och Ellen är om möjligt ännu mer förtjust! Den här gången ska jag satsa på att verkligen hålla igång fiskätandet för Ellen, vi hade en liten dipp med Lova ett tag när hon var i en kräsen period och efter det har hon aldrig riktigt kommit igen tyvärr. Men vi kämpar på!
Lax äter vi oftast – det är min personliga favorit och även Lova har accepterat det även när hon ratat annan typ av fisk. Vita fiskar är jag sämre på att laga, men en riktig klassiker är ju ändå torsk med ägg- och dillsås. Dessutom brukar dill vara en krydda som bebisar gillar. Därav dagens variant på denna rätt, som Ellen fullkomligt slukade! Hoppas den går hem hos fler bebisar 🙂
Bebisvänlig torsk i ägg- och dillsås
(ca 3-4 bebisportioner, kan serveras till bebisar från ca 7-8 månaders ålder)
- 1 MSC-märkt torskfilé (ca 125 g)
- ett hårdkokt ägg
- 1 liten morot
- 1/2 gul lök
- en skiva citron
- ett lagerblad
- 1 dl gröna ärtor
- 1 dl matlagningsgrädde (eller laktosfritt alternativ)
- dill efter tycke och smak (färsk eller fryst)
- malen vitpeppar
Gör så här:
Som tillbehör funkar det bra med kokt mosad potatis och/eller palsternacka, eller som på bilden – puré gjord på ugnsrostad sötpotatis, se recept här!
Börja med att skära löken grovt och slanta morötterna. Koka upp dem i ett par deciliter vatten, släng även i citronskivan och ett lagerblad.
Låt vattnet sjuda ca 5 minuter. Under tiden skär du torskfilén i små kuber och lägg den sedan i kastrullen. Låt fisken sjuda ett par minuter, det räcker för att den ska bli genomkokt. Under tiden fisken sjuder så hackar du det hårdkokta ägget i små tärningar.
Ta upp fisken och löken (med t ex en hålslev) ur kastrullen och lägg åt sidan, men låt morötterna vara kvar. Häll av det mesta av kokvattnet så att du har en bottenskyla på ca 1/2 dl kvar. Tillsätt grädden och koka upp, smaka av med vitpeppar och dill. Härifrån kan du nu göra på olika sätt, lite beroende på vilken konsistens din bebis föredrar.
Vill du ha mer eller mindre helt slät purékonsistens – häll såsen med morötter i en matberedare, tillsätt fisken, det hackade ägget samt ärtor och kör till bra konsistens. Om du ska ha potatis till, mosa den med en gaffel vid sidan av och rör sedan ner i purén. Mixa inte potatisen, eftersom den innehåller så mycket stärkelse så blir det lätt klistrigt vid mixning. Palsternacka och sötpotatis går däremot bra att mixa ner direkt om du vill. Avsluta med en klick osaltat smör eller en neutral olja för lite extra fett.
Äter din bebis mat med lite bitar (som på bilden ovan) – tillsätt då ärtorna i gräddsåsen och mixa med handmixer så att morötter och ärtor blir finfördelade. Vill du till och med ha en helt slät sås kan du sila den för att få bort morots- och ärtbitar men ändå behålla smakerna. Rör sedan ner ägghacket och fiskbitarna. Lägg upp på en tallrik med potatismos eller sötpotatispuré (blandat med en klick osaltat smör) vid sidan om.