Fiskgratäng med västerbottenost och ugnsrostad blomkål

178

Krämig fiskgratäng

Fiskgratäng kan verkligen vara jättetrist (läs: barndomens skolmatsals-gegga eller halvfabrikat), men det kan också vara jättegott! Som denna fiskgratäng med västerbottenost som blir superkrämig och full av umami!

Dessvärre tror jag de flesta tyvärr förknippar fiskgratäng med kategori ett. Men det tycker jag du ska förflytta till kategori två nu genom att testa detta enkla recept som verkligen har det där lilla extra!

Hela familjen slukade maten! Och det inkluderar en skeptiskt make, en (tack och lov) matglad 1-åring men framförallt en högst bestämd 4-åring. Hon som tog beslut två timmar i förväg att hon ”inte tycker om” fisk. Men efter att hon övertalats till ett par tuggors provsmakning så slank plötsligt resten ner utan problem sedan! Med andra ord anser jag det vara ett riktigt gott betyg på en rätt för hela familjen.

Tricket som lyfter denna fiskgratäng är att basera den på färskost och ge extra smak av fräst purjolök, citroncest och västerbottenost. Det gör den till något helt annat än de ”vanliga” torsk- och dillgratängerna. Det lovar jag! Till mig och maken som för närvarande vill äta lågkolhydratskost gör vi ugnsrostad blomkål och ångkokta grönsaker. Och barnen får lite extra energitillskott i form av kolhydrater i kokt bulgur.

Dessutom är det riktigt snabblagat! Förberedelserna tar bara tio minuter att göra. Sedan kan gratängen sköta sig själv i ugnen på femton-tjugo minuter. Maträtten passar alla från ett år och uppåt, men utesluter du salt så går det bra att servera från 8 månaders ålder.

Krämig fiskgratäng med västerbottenost (4 port)

  • 500 g MSC-märkt torskfilé (färsk eller upptinad från frysen)
  • 1 dl skivad ekologisk purjolök
  • 200 g naturell färskost (typ Philadelphia)
  • 1/2 dl ekologisk mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl finhackad dill
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1 ekologisk citron, cesten
  • 1-1 1/2 dl riven västerbottenost
  • vitpeppar efter smak

Förslag på tillbehör för en lågkolhydratsmiddag:

  • 1 ekologiskt blomkålshuvud, ca 500 g
  • ångkokta grönsaker som t ex broccoli, ärtor och haricot verts

Sätt ugnen på 180 grader.

Skölj och dela blomkålshuvudet i fyra klyftor, vänd dem i rapsolja och salta lätt. Lägg i en liten ugnsform.

Strimla purjolök (finhacka om du har familjemedlemmar som är ”lökbitskänsliga”) och fräs snabbt i lite olja eller smör. När den blir glansig och mjuk tillsätter du färskost, mjölk, salt, örter och finrivet citronskal (cest).

OBS! Tänk på att tvätta citronen noga innan du river skalet, och var extra noga med att välja just ekologiskt. Citrusfrukter som inte är ekologiskt odlade har fullt med gifter i skalen…

Rör om såsen tills färskosten har smält, den behöver inte koka upp. Smaka av med vitpeppar och ev mer salt.

Lägg fiskfiléerna i en liten ugnsfast form, ca 15×20 cm. Häll över såsen och toppa sedan med riven västerbottenost.

Ställ in båda ugnsformarna i ugnen ca femton-tjugo minuter. Blomkålen ska ha fått lite färg och vara mjuk, och fisken ska vara genomkokt.

Servera med ångkokta grönsaker och för de som vill extra kolhydrater som t ex kokt potatis, potatismos eller som i vårt fall idag – bulgur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close