När jag gör köttfärssås brukar jag nästan alltid göra minst dubbel sats, för det är så praktiskt att ha i frysen att servera som det är, eller som ingrediens i en annan maträtt. Idag åkte det fram en låda sås ur frysen, som fick bli basen i en moussaka-lasagne-korsning – eftersom jag ville göra något glutenfritt och med mer grönsaker. Jag kallar den dock inte moussaka eftersom det är en traditionell köttfärssås och inte gjort på lammfärs med persilja och kanel, som jag förstått att det ska vara i den ”äkta” varianten.
Har du en bebis mellan 8-12 månader så kan du göra en i stort sett saltfri variant genom att göra köttfärssåsen saltfri (recept här) och strunta i att laka ur auberginen med salt – skiva den riktigt tunt bara så att den blir lättuggad! (Osten i såsen innehåller ju salt, men totalmängden utslaget på hela rätten blir helt okej för en bebis).
Den här serverades till två rätt kräsna 3-åringar, och betyget blev ”godare än pasta”(!), så man får nog säga att det var lyckat! 🙂
Moussaka-lasagne mashup
(4-6 portioner – en stor ugnsform)
- 2-3 medelstora ekologiska auberginer
- salt
- 1/2 sats köttfärssås (dvs på 400 g färs)
- ekologisk olivolja
Gluten- och stärkelsefri ostsås:
- 2 dl ekologisk matlagningsgrädde
- 2 dl riven ost
- 1 ekologiskt ägg
- vitpeppar
Skölj och skiva auberginerna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Strö över rikligt med salt och lägg i ett durkslag i minst en timme.
Sjud upp matlagningsgrädde i en kastrull, stäng av plattan och vispa ner ägg och ost. Smaka av med vitpeppar.
Sätt ugnen på 175 grader. Krama ur vätska och torka av saltet från aubergineskivorna. Stek dem i olja i en stekpanna.
Montera moussaka-lasagnen genom att varva köttfärssås och aubergineskivor i lager, avsluta med att hälla över ostsåsen.
Gratinera i ugnen ca 45 minuter, låt sedan vila i fem-tio minuter innan du serverar!