Råbiff med jalapeño och picklade senapsfrön på friterat rispapper

13

Det finns något väldigt tillfredsställande med att laga något som känns avancerat – men som egentligen inte kräver särskilt mycket. Så är det med råbiff. Det låter kanske som en restaurangrätt, men i verkligheten är det mest en fråga om att ha bra råvaror och våga låta dem tala för sig själva.

Här har råbiffen fått ett lyft med roligare smaker som skakar liv i den klassiska varianten. Istället för kapris och rödbeta gör vi en pigg variant med jalapeño som ger sting, finhackad krispig silverlök och picklade senapsfrön som är både syrliga och lite söta på samma gång. Majonnäsen gör köttet mjukt och krämigt, och så river vi över lite parmesan och toppar med pepprig krasse precis före servering. Det blir verkligen en bra kombination – sälta, syra, hetta och umami i varje tugga.

En liten rätt som gör mycket väsen av sig

Vi skippar brödet och serverar den istället på friterat rispapper. Det blir både krispigare, lättare och festligare. Dessutom något barnen tycker är lite kul att se puffa upp i pannan – även om de fortfarande är skeptiska till själva råbiffen.

En liten bonus är att du inte behöver hålla på med spis eller ugn (förutom när rispapperet ska friteras, vilket går på en minut). Det mesta går att förbereda, och så lägger du bara upp det precis innan servering.

Vill du tänka lite extra på miljön så välj svenskt kött, gärna naturbetesdjur om du har möjlighet. Det är ett av de bättre alternativen om man vill äta kött med så låg klimatpåverkan som möjligt.

No ratings yet

Råbiff med jalapeno på friterat rispapper

Det här är den perfekta förrätten! kombinerar höga smaker, många texturer och ett imponerande utseende – och är dessutom enkelt att göra!
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 40 minuter

Ingredienser

Picklade senapsfrön

  • 2 msk senapsfrön ta gärna hälften ljusa och hälften bruna
  • 1 dl vatten till lagen
  • 1/2 dl socker
  • 1/4 dl ättiksprit (12%)

Råbiff

  • 300 g rostas eller oxfilé ekologiskt
  • 1/2 st silverlök finhackad
  • 1/2-1 st jalapeno färsk
  • 4 msk majonnäs hemgjord!
  • 1 msk citron zest

Tillbehör

  • 3 st rispapper
  • smörgåskrasse
  • parmesan finriven
  • 1-2 dl frityrolja

Instruktioner

Minst en dag före servering

  • Lägg senapsfrön i en kastrull och fyll på med vatten. Koka 30 minuter på svag värme, häll av.
  • Koka upp vatten, socker och ättika till lagen. Det behöver bara koka upp så att sockret löser sig.
  • Stäng av plattan och tillsätt de avrunna senapsfröna i lagen. Häll upp i en tätt försluten burk och förvara i kyl tills servering.

Råbiff

  • Frys in köttet ca 2 timmar före servering, så blir det lättare att finhacka.
  • Finhacka köttet noggrannt. Skala och finhacka även silverlöken.
  • Kärna ur jalapenon och finhacka även den. OBS! Provsmaka en liten bit av jalapenon för att avgöra hur mycket av den du vill använda i råbiffen. Hettan kan variera stort mellan olika frukter.
  • Blanda samman köttet, silverlök, jalapeno och finrivet citronskal med majonnäs. Smaka upp med nymalen svartpeppar och salt.
  • Ska du inte servera direkt så ställ i kyl tills de är dags för uppläggning.

Tillbehör

  • Klipp rispappren i tre delar, som tre "tårtbitar".
  • Hetta upp frityrolja till 170-180 grader i en traktörpanna eller kastrull – bara den är bred nog för att rispappret kan släppas ner.
  • Släpp ner en bit rispapper i taget – är oljan tillräckligt upphettad så puffar rispappret upp på bara någon sekund!
  • Ta upp rispappret och lägg på ett galler eller hushållspapper.
  • Fortsätt tills alla rispapper är friterade.
  • Sila av lagen från senapsfröna.
  • Finriv parmesan och klipp smörgåskrasse till servering.

Servering

  • Skeda upp råbiff på rispappret, strö över parmesan och krasse. Toppa med picklade senapsfrön och lite nymalen svartpeppar.
  • Servera två rispapper per person.

Anteckning

Tips!
  • Hade du otur med att jalapenon inte hade tillräckligt med hetta? Prova att smaka upp råbiffen med några droppar tabasco eller cayennepeppar!
  • Picklade senapsfrön håller sig länge i kylen – så gör gärna en större sats när du ändå är igång.
  • Råbiffen ska göras med hemgjord majonnäs – det går faktiskt inte att jämföra med köpevarianter… Här hittar du grundrecept på majonnäs!
Måltid: Smårätter
Keyword: fest, förrätt, friterat, glutenfri, glutenfritt, jalapeno, kött, laktosfri, parmesan, råbiff

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet




Like 0
Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close