Sockerfri jordgubbskompott till mellanmål

344

Jordgubbar i kastrull

Med sorg i hjärtat inser jag att säsongen för de svenska jordgubbarna är över. Enda fördelen är att plånboken mår lite bättre av det, för jag FROSSAR verkligen de få veckor som säsongen varar. Nu i sluttampen kan du komma över de härliga jordgubbarna till lite billigare peng – men då är kvaliteten också tyvärr därefter. Då är mitt bästa tips att göra sockerfri jordgubbskompott på dem! Det gör ju inget om de är lite skadade och mosiga ifall de ändå ska kokas ihop!

Det hela tar bara tio minuter, sedan har du en härlig kompott att användas som bas i smoothies. Eller att ringla i yoghurten till goda mellanmål, eller med en klick grädde till dessert på kvällskvisten. Eller varför inte som ersättning till sylt på pannkakor eller våfflor?

Eftersom kompotten inte innehåller socker kan den ges även till bebisar över 8 månaders ålder – men då jordgubbar innehåller allergener bör man ta det lite försiktigt åtminstone inledningsvis. Men en liten klick utrörd i turkisk yoghurt är mumma-mellis för de små! 🙂

Jordgubbskompott
Somrigare mellis blir det knappt!

Sockerfri jordgubbskompott (ca 5 dl) 

  • 1 liter färska ekologiska jordgubbar
  • saften från 1/2 ekologisk apelsin (ca 1/2 dl)
  • 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver

Skölj och ansa bären och dela dem i mindre ”munsbitar”. Lägg i en kastrull, pressa över apelsinsaften och blanda ner vaniljpulvret. Låt sedan sjuda upp på medelhög värme, rör om några gånger emellanåt. När jordgubbarna börjar släppa ifrån sig vätska och safta till sig, sänk värmen och låt småputtra några minuter, eller så länge du vill beroende på vilken konsistens du önskar (ju längre det står, desto mer vätska kokar bort och desto mosigare blir bären).

Låt röran svalna och häll sedan över i t ex en syltburk eller annat tätt förslutet kärl. Låt svalna (t ex i vattenbad) och ställ sedan i kylen. Håller ett par dagar om det förvaras kylt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close