Kåldolmar är nog en av de godaste klassiska husmanrätterna jag vet, men jag orkar ärligt talat inte med pillet att göra dem. Kålpudding däremot är ett riktigt bra alternativ till dolmarna och tar bara en bråkdel av tiden att göra. Vill du äta lågkolhydratskost så skippar du potatisen till. Då återstår bara havregrynen och sirapen, och det är inte så stora mängder kolhydrater utslaget på hela rätten. Så äter du inte så strikt LCHF är det fullt acceptabelt.
Mina barn gillar inte färsk vitkål, men stekt funkar bra – det blir ju något helt annat. Servera med en god gräddsås och rårörda lingon så slinker det lätt ner. 🙂
Kålpuddingen är glutenfri och kan göras laktosfri om du väljer laktosfritt smör och mjölk (t ex havremjölk). Du kan servera den till alla från 12 månader och uppåt. Eftersom kålen ska stekas rätt hårt så är det inte att rekommendera för mindre magar, även om du utesluter saltet.
Glutenfri kålpudding (6 port)
- ca 1 kg ekologisk vitkål
- 400 g ekologisk nötfärs
- 1/2 dl finriven ekologisk gul lök
- 1 dl ekologiska havregryn
- 1 dl mjölk
- 1 ekologiskt ägg alt. 2 msk potatismjöl
- 3/4 tsk salt
- 1 tsk tamarisoja
- 1 krm malen vitpeppar
- 1 msk ljus sirap (kan uteslutas)
- ekologiskt smör till stekning
Sätt ugnen på 200 grader.
Tärna vitkålen och finriv löken.
Lägg havregryn i en skål och slå över mjölken. Låt svälla ca tio minuter.
Under tiden fräser du vitkålen i omgångar i smör i en stekpanna tills den blivit mjuk och fått färg, salta och peppra.
Rör sedan ner nötfärs, lök, salt, tamarisoja och peppar i havregrynsblandningen. Blanda sist ner ägg alternativt potatismjöl och ca en tredjedel av vitkålen.
Varva sedan färsblandningen och resten av kålen i en ugnsfast form. Avsluta med kål och ringla eventuellt över sirap.
Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
Servera gärna med gräddsås och rårörda lingon samt kokta grönsaker och potatis (om du inte äter lågkolhydratskost).