Glutenfria fröfrallor (LCHF)

191

För exakt fem år sen vid den här tidpunkten satt jag hos frisören och blev fixad inför vårt bröllop, för att sedan åka med lillasyster ut till Svartsjö slott på Ekerö med nerverna på helspänn! Solen sken ute, vi skulle fota oss och hinna äta lunch på slottet innan gästerna började anlända. Idag är det grått och regnigt, P är på jobbet och jag sitter här hemma och försöker roa en snart 4-åring och en 1-åring… Liiiite kontrast 😉

Bakning är verkligen något jag gillar, men det har inte blivit nästan något alls av det under den här härliga och stekheta sommaren – man får liksom inte lust att starta ugnen då… Men idag passar ju utmärkt att värma upp huset och roa åtminstone storbarnet med lite bakning! Har länge tänkt testa att baka glutenfria fröfrallor (utan glutenfri mjölmix). Särskilt som jag ju fyllt förråden med alla upptänkliga sorters nötter, fröer och alternativa mjölsorter!

Det här blev ett experiment på barnvänliga frallor (dvs utan hela nötter/fröer) med mycket bra fetter och mindre kolhydrater, som kan serveras från ca 1 års ålder om inga nötallergier föreligger.

Fröfrallor

Glutenfria fröfrallor (ca 6 st)

  • 1 dl solrosfrön
  • 4 msk mandelmjöl
  • 1 msk kokosmjöl
  • 2 tsk psylliumfröskal/fiberhusk
  • 1/3 tsk salt
  • 1 tsk chiafrön
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 dl ekologisk turkisk yoghurt
  • 2 msk ekologisk rapsolja

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa solrosfrön till ett fint mjöl och blanda med övriga torra ingredienser.

Rör ner ägg, yoghurt och rapsolja och låt smeten svälla till en lös deg i ca fem minuter.

Blöt händerna med kallt vatten och forma 6 st små ”bollar” av den lösa degen som du lägger på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter tills frallorna fått fin färg.

Låt svalna, frys in och ta fram vartefter de går åt till frukost!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close