Söta raw chokladbollar utan socker

69

Raw chokladbollar

Vi försöker hålla skåpen här hemma rena från socker så gott det går, mest för att vi vuxna inte ska “åka dit” så lätt mot bättre vetande. 😉 Dock kan det ju ställa till det i de fall man får spontant fikabesök och vill bjuda på något, eller de dagar när man bara måste stilla chokladsuget. Då är mitt tips att göra dessa raw chokladbollar – tar bara några minuter!

Perfekta små munsbitar att servera godissugna barn och vuxna, när man vill äta med gott samvete. Inget socker, inget smör och inget spannmål – dvs både socker-, laktos- och glutenfritt! Om ingen nötallergi föreligger så kan du servera dessa bollar (då utan saltade jordnötter) till barn från ca året – varför inte på 1-årskalaset?

Skulle du ha nötallergiker i sällskapet kan jag tipsa om det här receptet på allergivänliga supergoda chokladbollar (eller alternativt smaksatta med t ex kanel) – utan både mjölkprodukter, gluten och nötter!

Sockerfria raw chokladbollar (12-15 st)

  • 6 färska ekologiska dadlar, urkärnade
  • 25 g ekologiska solrosfrön
  • 25 g ekologiskt mandelmjöl/ekologiska mandlar
  • 50 g ekologiska kokosflingor
  • 2 msk kakao
  • 1,5-2 msk ekologisk kokosolja
  • 1 msk vatten
  • ca 50 g ekologiska kokosflingor och/eller rostade salta jordnötter att rulla bollarna i

Börja med att kärna ur och hacka dadlarna grovt.

Mixa solrosfrön och mandlar (om du använder det) till ett mjöl i en matberedare/mixer. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa till en slät massa som ska gå att forma till bollar – är det för torrt så tillsätt lite extra kokosolja och/eller vatten.

Rulla smeten till små bollar med händerna och rulla dem i kokosflingor eller finhackade salta jordnötter.

Förvara i kylskåp – om de överlever längre än någon timme… 🙂

Join the Conversation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close