Ugnsstekt kyckling à la famiglia

125

Hel ugnsstekt kyckling är en av de smidigaste rätterna du kan göra när du ska mätta många! Det brukar dessutom gå hem hos de flesta oavsett ålder. Tillbehören kan du variera i en oändlighet efter tycke och smak – grönsaker, rotfrukter, såser, röror…

Har du en bebis hemma som gillar små bitar så kan du servera denna kyckling även till den minsta – om du ser till att skära ut en del av köttet som inte kommit i kontakt med saltet på ytan och sedan delar i små, små munsbitar. Servera gärna med tillbehör till bebisen som t ex mosad potatis eller sötpotatispuré samt kokt broccoli och avokado.

Idag blev det en blandning av olika grönsaker till kycklingen, samt fetaost och oliver (som är Lovas all-time-favourite tillbehör). Jag tycker inte att man behöver någon sås till det här egentligen, men vill man ha det så rekommenderar jag en kall sås baserad på turkisk yoghurt eller crème fraiche med färska örter och vitlök, eller lite stark ajvar relish om du vill ha något kryddigare.

Förberedelserna tar ca tio minuter, sen sköter det sig mer eller mindre själv i ugnen under en dryg timme. Smidigt, fräscht och gott!

Missade att fota den färdiga rätten, vi hade för bråttom att hugga in då... :) Här är i alla fall halvvägs i koktiden för kycklingen, då grönsakerna också ska åka med in i ugnen.
Missade att fota den färdiga rätten, vi hade för bråttom att hugga in då… 🙂 Här är i alla fall halvvägs i koktiden för kycklingen, då grönsakerna också ska åka med in i ugnen.

Familjens ugnsstekta kyckling med tillbehör

(4-6 portioner)

 • 1 hel ekologisk kyckling, ca 1,2-1,5 kg
 • 1 ekologisk citron
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1/2 kruka färsk ekologisk rosmarin
 • 1/2 kruka färsk ekologisk timjan
 • 1 msk tamarisoja
 • Röd ekologisk paprika, 1 hel
 • 1 ekologisk zucchini
 • 1 ekologisk fänkål
 • 4 små ekologiska rödlökar
 • 100 g ekologisk fetaost
 • 1-2 dl blandade ekologiska oliver
 • ekologisk rapsolja
 • salt och peppar

Förberedelser

Sätt ugnen på 200 grader.

Förbered grönsakerna genom att skölja och skiva paprika, zucchini och fänkål, skala och dela rödlökarna i klyftor och lägga allt i en bunke. Ringla över olja, salta lätt och peppra.

Dela citronen i fyra klyftor, skala vitlöksklyftorna och skär dem i små ”stavar”.

Tillaga kycklingen

Skölj kycklingen ut- och invändigt och torka av med hushållspapper. Snitta upp skinnet vid bröstsidan och lossa det försiktigt med fingrarna så att det skapas en ”ficka” längs med varje bröstfilé. Peta in en näve färska örter och några vitlöksstavar längs insidan av skinnet och droppa i ganska generöst med olja.

Skär några snitt över låren och gnid in en del av örterna där. Tryck in resten av vitlöksbitarna, en rosmarinkvist och citronklyftorna i buken på kycklingen. Bind ihop kycklingen så fast som möjligt.

Blanda ett par matskedar olja med soja, peppar och lite salt och pensla kycklingen utvändigt runt om. Gnid in oljan lite extra med händerna som avslutning.

Lägg kycklingen på en bakplåtspappersklädd högkantad plåt med ena bröstsidan upp och stek den i ugnen ca fem minuter, vänd den sedan på andra sidan och stek fem minuter till. Lägg därefter kycklingen med bröstsidan upp och låt den gå klart resten av tiden – ca 70 minuter, eller tills köttsaften är klar.

Släng på grönsakerna på plåten ca 30 minuter innan kycklingen beräknas vara färdig, strö sedan över oliver och smulad fetaost de sista minutrarna – det ska bara bli lite småvarmt.

Njut! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close