Perfekt torsk med skirat smör och ägghack

210

Det har tagit mig några år att verkligen ge kokt fisk en ärlig chans, jag har liksom fått för mig tidigare att det är så hemskt svårt att få till perfekt torsk. När det egentligen hela tiden bara har handlat om att jag inte på riktigt läst på hur man bäst förbereder – för det är ju det allt handlar om! Till och med de frysta torskfiléerna blir riktigt bra, bara man hanterar fisken rätt innan tillagning.

Här nedan är ett ”fool proof” tillvägagångssätt från frysen till fast och fin kokt filé!

perfekt kokt torskfilé

Perfekt torsk med skirat smör och tillbehör (4 port)

 • 4 st MSC-märkta frysta torskfiléer (à ca 125 g)
 • 1 msk salt
 • 1 liter vatten
 • 3-4 skivor av ekologisk citron
 • 1 lagerblad
 • 75 g ekologiskt smör
 • 2 hårdkokta ekologiska ägg
 • 2 msk hackad persilja och dill
 • färsk ekologisk pepparrot

Gör så här: Ta fram filéerna och låt dem halvtina i sin förpackning i kylskåp eller rumstemperatur (beroende på hur bråttom du har att de ska tina). Är det superbråttom kan du lägga de inplastade filéerna i ett ljummet vattenbad.

När de är halvtinade blandar du ut 1 msk salt i 1 liter vatten i en vid kastrull eller traktörpanna. Lägg ner filéerna och låt dem rimma i lagen någon timme medan du gör tillbehör (t ex kokar potatis osv). Hårdkoka äggen, hacka fint och blanda med hackad dill och persilja. Skala pepparroten och finriv den. Skira smöret och häll upp i en liten skål.

När allt är mer eller mindre klart för att äta lägger du ner några skivor citron och ett lagerblad i kastrullen och låter fisken snabbt koka upp i lagen. Sänk värmen och låt sjuda ca 3 minuter. Dra från värmen och sätt på ett lock, låt sedan fisken gå klart i eftervärmen ca 5-6 minuter. Kontrollera att fisken är genomkokt i den tjockaste delen av en filé – den ska vara vit, ogenomskinlig och fast och skiva sig fint.

Servera med valfria tillbehör, t ex kokt potatis (eller ångad broccoli och blomkål för lågkolhydratsätare), det skirade smöret, ägghacket och/eller färskriven pepparrot.

Bebisar under året ska inte äta rimmad fisk pga saltet – ej heller skirat smör. Men koka fisk på sidan om till minstingen så går det utmärkt för alla att äta samma mat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Join the Conversation

 1. sinikka naumanen says:

  Detta med kokt torsk samt skirad smör och potatis eller ångad brysselkål såg så gott ut . mums 🙂

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close