Ugnsbakad kolja med knaprigt täcke

254
ugnsbakad kolja
Kolja med ett täcke av svamp, ost och mandelflarn – smakrik och fräsch middagsmat!

Jag jobbar hårt på att minska mängden kött i familjen genom att äta mer fisk och vegetariskt. När jag handlade idag var det dessutom kampanjpris på färsk kolja, så för 60 kronor fick jag hem ett helt kilo prima fisk – billigt, nyttigt och supergott!

En extra bonus för övrigt med att försöka äta mindre kött är att man ”tvingas” börja variera de få fiskrätter vi annars oftast äter, och eftersom jag älskar svamp så fick champinjoner bli smakbärare i kvällens middag: koljafiléer med ett knaprigt täcke av mandelflagor och parmesan. Tillsammans med citrussåsen blir det en superfräsch rätt med mycket smak av de frästa champinjonerna, vitlök och parmesan. Yum!

Denna rätt kan du servera från 8 månaders ålder om du gör en del lite separat: Ta undan en del av fisken som du inte rimmar. Undvik att salta svampen vid stekningen och gör en del av röran utan mandelflagor så att den blir mjuk och lättäten. Resterande röra gör du enligt receptet men eftersaltar helt enkelt istället.

Ugnsbakad kolja med knaprigt täcke (4 port)

  • 700 g koljafilé (det går också bra med t ex torsk, sej eller hoki), MSC-märkt
  • 250 g färska ekologiska champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g ekologisk färskost (typ Philadelphia)
  • 25 g ekologiska mandelflagor
  • ca 1 dl riven ekologisk parmesanost
  • färskmald vitpeppar
  • salt
  • ekologiskt smör till stekning

Citrussås:

  • 1 dl ekologisk crème fraiche
  • 1/2 ekologisk citron, cest och ca en matsked av juicen
  • 1/4 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med fisken genom att salta filéerna och låt dem rimma i ca tjugo minuter. Skölj sedan av i kallt vatten.

Hacka svampen fint och fräs i smör tillsammans med pressad vitlök. Peppra och salta lätt. Rör ner färskosten och dra från värmen. Blanda sedan ner 2/3 av mandelflagorna och den rivna parmesanosten.

Smörj en ugnsform med smör. Vik filéerna och placera i formen och bred på svampröran. Strö över resterande mandel och parmesan.

Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter (beroende på hur tjocka filéerna är) tills fisken är precis genombakad (ca 50 grader).

Under tiden fiske bakas i ugnen kokar du förslagsvis sparris och broccoli på sidan om och gör en sallad på dem med färsk spenat och avocado.

Rör samman crème fraiche med citroncest och ca en matsked citronsaft, smaka av med salt och servera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close