Tiramisu i glas

2.5K

Italienskt tema? Kaffe eller likörälskare? Tiramisu är i så fall det självklara valet till efterrätt! Det är en rolig dessert att bjuda på eftersom den känns ganska lyxig, men är otroligt lätt att göra. Det enda som krävs är framförhållning. Detta eftersom en tiramisu gärna ska stå minst 12 timmar för att utveckla smakerna ordentligt.

Du kan laborera med olika sorters likörer för att variera och hitta den smakbalans just du föredrar. En klassisk ”äkta” italiensk tiramisu görs på Marsalavin. Vi har dock provat oss fram till en kombination av Amaretto och Bailyes som vi tycker blir bäst ihop med kaffesmaken.

Hur gör man en perfekt tiramisu?

Så, vad är viktigt för att inte misslyckas med en tiramisu? Det vanligaste felet är att tiramisun blir för rinnig. Det brukar antingen bero på att mascarponekrämen blir för lös, eller att kexen har fått suga åt sig för mycket kaffe.

För att minska risken att mascarponekrämen blir för lös så ska du vispa en marängsmet med äggvitorna och sockret, och vispa äggulorna med mascarponen för sig. I många recept jag läst ska äggvitorna vispas bara som de är, men då är risken större att smeten ”spricker” och blir lite vattnig. Marängsmeten gör att mascarponekrämen behåller konsistensen mycket bättre.

Ett annat vanligt fel i min mening är att man varit för blygsam med likör eller kaffe, och då får man nästan det omvända problemet. Då blir tiramisun mest bara en slätstruken upplevelse, med mjuka konsistenser utan någon direkt särskild smak. Prova dig gärna fram från gång till gång med olika varianter av likörer och spritsorter. Det ska finnas en tydlig spritsmak i botten ihop med kaffet. Men valet av likör eller sprit (t ex rom) påverkar ju smaken jättemycket!

Kommentera gärna om du har en egen favoritsmaksättning!

Tiramisu i glas

Klassisk italiensk dessert med smak av kaffe
Portioner 4 port

Ingredienser

  • 2 st ägg
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 msk Amaretto (mandellikör)
  • 1 msk Baileys (gräddlikör)
  • 8 st Savoiardikex
  • 1 dl starkt kaffe kallt eller ljummet
  • 1 tsk kakao till servering

Instruktioner

  • Brygg starkt kaffe och häll upp en deciliter i en vid skål så att det svalnar snabbt och kexen blir lätta att doppa.
  • Knäck äggen och separera äggvitor och äggulor i varsin skål.
  • I skålen med äggvita tillsätter du sockret och vispar till en fast, blank marängsmet.
  • I skålen med äggulor tillsätter du mascarpone och likörsorterna och vispar till en jämn smet.
  • Vänd försiktigt ihop de två äggsmeterna med en slickepott.
  • Ta fram fyra portionsglas. Lägg ett lager äggsmet i botten av varje glas.
  • Bryt Savoiardikexen på mitten och doppa dem snabbt i kaffet. OBS! Kexen ska inte bli genomblötta, bara doppas någon sekund i kaffet, annars blir tiramisun vattnig.
  • Varva kexhalvor och smet i 2-3 lager per glas, avsluta med äggsmet överst.
  • Täck glasen med plastfolie och ställ i kylen i minst 4 timmar, men helst över natten innan servering.
  • Vid servering; pudra över kakao med en sil.
Måltid: Efterrätter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close