Jag är nog inte ensam om att tycka att midsommarlunchen är höjdpunkten på hela helgen. Det där första glaset, de första dilldoftande potatisarna – och så sillen. Det är som att varje smak sitter ihop med gamla minnen. Men jag har också ett behov av att uppdatera klassikerna, utan att tappa förankringen i det vi älskar. Den här tallriken är precis det: en hyllning till traditionen, men med en liten modern vinkel.
Matjessillen – jag väljer alltid hela filéer, gärna miljömärkta – får sällskap av brynt smör (så klart), mjuk och nyvispad syrad grädde och klassiska tillbehör som gräslök, rödlök och kokta gulbetor. Och dill, i överflöd.
En tallrik som ÄR sommar
När vattnet kokar lägger jag i potatisen tillsammans med några dillkvistar – det är ett enkelt knep som gör stor skillnad i både doft och smak. Och när potatisen är klar får den alltid ånga av ordentligt innan jag skär den i bitar. Fuktig potatis gör att allt blir lite… tråkigare. Så låt den bli riktigt torr och ljummen – då är den som bäst.
Brynt smör och syrad grädde – två nyckelkomponenter
Det brynta smöret är det som tar det här från ”god silltallrik” till ”fan va gott”. Det ska bubbla ordentligt och få den där nötiga tonen. Låt det stå någon minut och samla smak innan du häller över tallriken. Och den syrade grädden? Ja, den vispar jag lätt – inte till fast grädde, men bara så att den får lite fluff och kropp. Det gör stor skillnad i både textur och känsla.
Lätt att anpassa när dina gäster inte vill ha sill
Jag vet att många vill undvika laktos eller äta mer växtbaserat, eller inte gillar sill. De två första respekterar jag och det sistnämnda förstår jag inte alls! Hursomhelst så är detta ett recept som funkar fint att anpassa. Använd växtbaserat smör och syrad grädde, och byt ut sillen mot en riktigt god auberginesill så har du en tallrik som är både festlig och helt växtbaserad.
Så här gör jag
Jag serverar den här som förrätt eller lunch under midsommar, eller varför inte HELA sommaren så fort kvällssolen tittar fram. Alla komponenter kan förberedas i god tid, och så lägger man bara upp innan servering. Det är vackert, det doftar rätt – och det smakar sommar i varje tugga.
Gör dig själv en tjänst och spara tid
Vill du spara tid på midsommarafton? Koka potatis och gulbetor dagen innan, förvara dem i kylen och värm lätt innan servering. Smöret kan också brynas i förväg – bara värm det försiktigt så dofterna kommer fram igen. Och den där syrade grädden? Vispa den ett par timmar innan, den håller formen förvånansvärt bra i kylen.
Avnjut med något gott i glaset. Nu hoppas vi bara på att vädret är med oss så vi får äta ute också!
Midsommartallrik med matjessill och brynt smör
Equipment
- 1 Kastrull För att koka potatis
- 1 Liten stekpanna För att bryna smör
- 1 Visp För att vispa upp syrad grädde
Ingredienser
Till servering
- 4 filéer matjessill hela, gärna miljömärkta
- 500 g färskpotatis välborstade
- 100 g smör att bryna
- 1 st rödlök finhackad
- 0.5 dl gräslök finhackad
- 1 kruka dill några kvistar till kokning, resten till garnering
- 2 st gulbeta kokta, skalade och klyftade
- 1 dl syrad grädde lättvispad
Instruktioner
Tillagning
- Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt några kvistar dill och därefter den välborstade potatisen. Koka tills den är klar, ca 15–20 minuter.
- Bryn smöret i en liten panna tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Dra av från värmen.
- Förbered tillbehören: hacka rödlök och gräslök, klyfta gulbetorna.
- Vispa upp den syrade grädden lätt med elvisp eller ballongvisp tills den får en krämig konsistens.
- Lägg upp de hela matjessillfiléerna på tallrikar tillsammans med potatisen. Toppa med en klick syrad grädde och ringla över det brynta smöret.
- Strö över rödlök, gräslök och garnera med dill och gulbeta. Servera genast – gärna med en kall öl eller ett litet glas akvavit.