Ett recept som balanserar sommarens grillrök med len elegans
Det blir lätt mycket kött på sommaren – grillen går varm och det är enkelt att slänga på en bit entrecôte eller några burgare. Men ibland vill man byta riktning. Göra något lättare, mer balanserat – och kanske till och med lite mer hållbart. Då är den här krämiga potatis- och purjolökssoppan ett riktigt fint alternativ.
Vi ville ha något mjukt och lent i värmen. Något som inte krävde kol, glöd och köttsaft – men ändå kändes som mat på riktigt. Och den här soppan levererar. Den är mild men smakrik, med djup från sardeller, en silkig konsistens och ett fint sting från paprika- och chilisåsen som du enkelt kokar ihop vid sidan av. Toppar du med ett pocherat ägg och lite friterad potatis blir det nästan festligt. Men bara soppan i sig är också ett fullvärdigt mål. Ett recept med pocherat ägg, absolut – men det är soppan som är stjärnan.
I receptet använder jag mig av en sk bouquet garni. Det låter kanske snofsigt men är i själva verket ett urgammalt sätt att bygga smak. Du tar ett yttre blad från purjolöken och knyter in ett par lagerblad och några kvistar färsk timjan. Ner i grytan med det, och när det kokat klart plockar du upp paketet. Allt det goda stannar kvar i buljongen, utan att du behöver fiska timjanstjälkar i efterhand. Smart, enkelt och faktiskt rätt tillfredsställande.
Lyxig potatis och purjolökssoppa
Equipment
- 1 Stavmixer
- 1 Kastrull
- 1 Stekpanna
- 1 Fritös eller liten kastrull
Ingredienser
Till soppan
- 2 st purjolök det vita och ljusgröna
- 2 st potatis till soppan
- 50 g smör
- 4 -5 sardellfiléer
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 l hönsbuljong
- 2 dl grädde
- 2 st lagerblad
- 1 st purjolöksblad till bouquet garni
- 3 kvistar färsk timjan
- – salt och vitpeppar efter smak
Till paprika- och chilisåsen
- 1 st röd paprika
- 2 st röd chili
- 2 msk socker
- 1 msk vitlökspulver
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 msk smör
- – vatten så att det täcker
- – olivolja till stekning
Till topping
- 2 st potatis tärnad och friterad
- – olja till fritering
- 4 st ägg pocherade
- – ärtskott
- – olivolja till servering
Instruktioner
Förberedelse
- Tärna två potatisar till soppan, och två i små kuber till fritering. Skiva purjolök, hacka paprika, chili och vitlök. Knyt en bouquet garni med purjolöksblad, timjan och lagerblad.
Soppa
- Fräs purjolök och potatis i smör tills de mjuknar. Lägg i bouquet garni, sardeller och vitlök. Häll på buljong och sjud i 15–20 min.
- Ta upp bouquet garni. Mixa soppan slät med stavmixer. Späd med vatten vid behov. Rör ner grädde och smaka av med salt och vitpeppar.
Paprika- och chilisås
- Stek paprika och chili i olivolja. Tillsätt socker och karamellisera. Rör ner vitlökspulver, vinäger och vatten så att det täcker. Koka tills det mesta kokat bort. Rör i smör och mixa slätt.
Friterad potatis och ägg
- Fritera potatistärningarna i olja tills gyllene. Pocher ägg i vinäger- och vattenbad i 3–4 min. Krydda med salt och vitpeppar.
Servering
- Häll upp soppan i skålar. Toppa med pocherat ägg, friterad potatis, ärtskott och ringla paprika- och chilisås samt lite olivolja över.