Krämig potatis- och purjolökssoppa med pocherat ägg

2

Ett recept som balanserar sommarens grillrök med len elegans

Det blir lätt mycket kött på sommaren – grillen går varm och det är enkelt att slänga på en bit entrecôte eller några burgare. Men ibland vill man byta riktning. Göra något lättare, mer balanserat – och kanske till och med lite mer hållbart. Då är den här krämiga potatis- och purjolökssoppan ett riktigt fint alternativ.

Vi ville ha något mjukt och lent i värmen. Något som inte krävde kol, glöd och köttsaft – men ändå kändes som mat på riktigt. Och den här soppan levererar. Den är mild men smakrik, med djup från sardeller, en silkig konsistens och ett fint sting från paprika- och chilisåsen som du enkelt kokar ihop vid sidan av. Toppar du med ett pocherat ägg och lite friterad potatis blir det nästan festligt. Men bara soppan i sig är också ett fullvärdigt mål. Ett recept med pocherat ägg, absolut – men det är soppan som är stjärnan.

I receptet använder jag mig av en sk bouquet garni. Det låter kanske snofsigt men är i själva verket ett urgammalt sätt att bygga smak. Du tar ett yttre blad från purjolöken och knyter in ett par lagerblad och några kvistar färsk timjan. Ner i grytan med det, och när det kokat klart plockar du upp paketet. Allt det goda stannar kvar i buljongen, utan att du behöver fiska timjanstjälkar i efterhand. Smart, enkelt och faktiskt rätt tillfredsställande.

No ratings yet

Lyxig potatis och purjolökssoppa

En silkeslen soppa med djup smak av purjolök, sardeller och en frisk hetta från en karamelliserad paprika- och chilisås. Serveras med pocherat ägg, friterad potatis och ärtskott.
Servings 4 pers
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 1 timme

Equipment

  • 1 Stavmixer
  • 1 Kastrull
  • 1 Stekpanna
  • 1 Fritös eller liten kastrull

Ingredienser

Till soppan

  • 2 st purjolök det vita och ljusgröna
  • 2 st potatis till soppan
  • 50 g smör
  • 4 -5 sardellfiléer
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 l hönsbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 st lagerblad
  • 1 st purjolöksblad till bouquet garni
  • 3 kvistar färsk timjan
  • salt och vitpeppar efter smak

Till paprika- och chilisåsen

  • 1 st röd paprika
  • 2 st röd chili
  • 2 msk socker
  • 1 msk vitlökspulver
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk smör
  • vatten så att det täcker
  • olivolja till stekning

Till topping

  • 2 st potatis tärnad och friterad
  • olja till fritering
  • 4 st ägg pocherade
  • ärtskott
  • olivolja till servering

Instruktioner

Förberedelse

  • Tärna två potatisar till soppan, och två i små kuber till fritering. Skiva purjolök, hacka paprika, chili och vitlök. Knyt en bouquet garni med purjolöksblad, timjan och lagerblad.

Soppa

  • Fräs purjolök och potatis i smör tills de mjuknar. Lägg i bouquet garni, sardeller och vitlök. Häll på buljong och sjud i 15–20 min.
  • Ta upp bouquet garni. Mixa soppan slät med stavmixer. Späd med vatten vid behov. Rör ner grädde och smaka av med salt och vitpeppar.

Paprika- och chilisås

  • Stek paprika och chili i olivolja. Tillsätt socker och karamellisera. Rör ner vitlökspulver, vinäger och vatten så att det täcker. Koka tills det mesta kokat bort. Rör i smör och mixa slätt.

Friterad potatis och ägg

  • Fritera potatistärningarna i olja tills gyllene. Pocher ägg i vinäger- och vattenbad i 3–4 min. Krydda med salt och vitpeppar.

Servering

  • Häll upp soppan i skålar. Toppa med pocherat ägg, friterad potatis, ärtskott och ringla paprika- och chilisås samt lite olivolja över.

Anteckning

Servera direkt för bästa textur och smak. Soppan serveras i sitt original kall, men jag föredrar nog denna varm. Såsen håller några dagar i kylen och passar även till grillat eller ugnsrostade grönsaker.
Måltid: Lunch & middag
Kök: Franskt
Keyword: ägg, ärtskott, chili, paprika, potatis, purjolök, soppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet




Like 0
Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close