Omelett med tonfisk – snabbmatslunch!

258

Det har sagts förut och tål att sägas igen: snabbmat behöver inte betyda dålig mat! Termen ”snabbmat” betyder ju ursprungligen bara något som går fort att laga till, men det har någonstans längs vägen blivit synonymt med ”dålig” eller näringsfattig mat. Denna omelett med tonfisk är riktigt bra snabbmat i alla fall!

Jag tycker man borde använda orden just så: snabbmat betyder just snabb mat – dvs mat som går fort att tillaga. ”Dålig” eller näringsfattig mat (typ hot dogs, pommes och halvfabrikat) borde istället konsekvent benämnas skräpmat istället – mer rättvisande tycker jag 🙂

Ofta när man är hemma på dagarna finns inte riktigt någon energi för att stå vid spisen länge innan lunch – åtminstone inte hos mig. Så då blir det ganska ofta just omelett till lunch. Det är snabbt, näringsrikt, går att variera i oändlighet med dina favorittoppings och oftast också uppskattat av barn! Det är ju dessutom väldigt enkelt att laga till även om man är ovan vid spisen 🙂

Dagens lunch här hemma för mig och Ellen blev en tonfiskomelett, smaksatt med lite hackad lök, cheddarost och dill.

Grundreceptet på omelett så som jag brukar göra den finner du här nedan. Variera sedan med olika toppingar och använd gärna din favoritost om du inte är så förtjust i cheddarost som vi! Utesluter du saltet i smeten kan du servera omelett till bebisar från 8 månaders ålder. Tänk dock på att i så fall även toppingen ska vara saltfri, så uteslut därför t ex skinka/charkuterier och satsa på t ex tonfisk, grönsaker eller osaltad finskuren kyckling.

Omelett med tonfisk

Grundrecept omelett

(1 portion, eller 2 bebisportioner)

  • 2 ekologiska ägg
  • 3 msk valfri vätska: grädde eller mjölk (havre-, soja- eller vanlig komjölk)*
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 k finmalen vitpeppar
  • 2-3 skivor lagrad cheddarost

* Du kan också använda vatten, men för bebisen är det bättre med lite extra fettillskott så använd med fördel grädde eller mjölk

Omelett med tonfisk

  • ca 50 g tonfisk i vatten (1/3 burk)
  • 1 schallottenlök, finhackad (alt 1/2 liten gul lök)
  • finhackad dill, efter smak

Vispa snabbt ihop ägg, vätska, peppar och ev salt med en gaffel. Smeten ska bara gå ihop, vispa inte för mycket.

Finhacka schallottenlöken och fräs snabbt i en stekpanna med lite smör så att den blir mjuk och glansig, lägg åt sidan och smält en ny klick smör i pannan.

Häll i omelettsmeten när smöret börjar fräsa/bubbla. Nagga hål i smeten med en stekspade då och då under tiden den stelnar.

När omeletten nästan stelnat helt i pannan lägger du på löken, tonfisk och några skivor ost. Vik över ena halvan av omeletten och lyft den ur pannan. Strö över dill och servera med dina och ditt barns favoritgrönsker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close